Even geduld a.u.b...

Om een goed beeld te krijgen van de veranda-markt ging ik op onderzoek uit. Waar staan we en hoe kunnen we onze veranda’s en tuinkamers optimaliseren? Uiteraard vergeleek ik de kwaliteit van mijn mede veranda-verkopers en het prijskaartje dat daaraan vast hing. Ik kwam tot een aantal (schrikbarende) conclusies.

Een kwaliteit veranda is op het eerste gezicht niet altijd te onderscheiden van een budget product. Wanneer je twee, nagenoeg dezelfde, veranda’s naast elkaar zet en twee hele verschillende prijsklassen ziet, is de keuze al snel gemaakt. Het kan immers tot duizenden euro’s schelen. Maar is goedkoop vaak geen duurkoop? Het antwoord ligt ook hier voor de hand: ja. De hamvraag is dus eigenlijk: hoe kom je erachter of je kwaliteit koopt?

IJzersterke constructie voor nop
Ik vroeg naar een specifieke constructie waarbij het glas beloopbaar en de veranda bestand moest zijn tegen zware weersinvloeden. Een constructie waar over het algemeen en bijna altijd minstens drie staanders voor nodig zijn om doorzakken (en erger!) te voorkomen. Ik vroeg om een veranda met dezelfde eigenschappen, zonder die extra staander. “Geen enkel probleem, mevrouw. We leggen een versteviging in de goot en klaar is kees. Met mijn jarenlange ervaring in de branche…”

Ik geef eerlijk toe: ik was onder de indruk. Een veranda met de ultieme uitstraling, enkele duizenden euro’s goedkoper dan de concurrent mét exact dezelfde kwaliteit. Als ik niet beter wist had ik ‘m direct gekocht.

Te mooi om waar te zijn
Op basis van jarenlange ontwikkelingen en sterkteberekeningen weet ik dat een dergelijke constructie alleen mogelijk is met een peperdure constructie. Mogelijk, dat wel, maar niet voor een paar duizend euro. Een overkapping met een grote overspanning op twee staanders heeft inderdaad een extra gootversteviging nodig. Maar daar is niet direct alles mee afgedaan. Ook de dikte van het glas en aluminium en de kwaliteit van de rubbers waar het glas op rust spelen een grote rol in de kwaliteitswaarborging van een overkapping. 

Zien is geloven
Maar hoe controleer je die kwaliteit? Moet ik er maar vanuit gaan dat het veilig genoeg is om op het dak te lopen alleen omdat deze cowboy het zegt? Hoe weet ik of de profielen van goede kwaliteit zijn? Zien is ook in dit geval geloven, dus vraag bij je adviseur vooral naar monsters en doorsnedes van profielen. Bekijk met eigen ogen hoe dik het aluminium daadwerkelijk is en laat u uitleggen aan de hand van samples en testen waar de kwaliteit van de profielen, rubbers, aansluitingen en het glas vandaan komt. Klinkt logisch, maar er zijn weinig verandabouwers die daadwerkelijk openheid geven over de kwaliteit van hun producten en dit ook kunnen aantonen.  

 

Kijk, vergelijk de kwaliteit met de concurrent en maak dan pas uw beslissing!