Even geduld a.u.b...

Dagelijks spreek ik mensen die plannen hebben om te verbouwen, maar nog twijfelen of ze dit doen middels een serre of een stenen uitbouw. Uiteindelijk komt het vaak neer op kosten. En dan verliest, in veel gevallen, de serre het van de traditionele uitbouw. De kosten wegen natuurlijk het zwaarst, maar weegt u deze ook af tegen de vele voordelen van een serre?

Daglicht heeft een heilzame werking op onze gezondheid: het beïnvloedt de aanmaak van vitamine D, ons hormoonstelsel – en daarmee onze stemming. Daglicht Is ontzettend belangrijk voor het bijstellen van de biologische klok die ons dag- en nachtritme reguleert en de productie van het slaaphormoon melatonine. In de winter wordt dit proces verstoort door lange donkere dagen en komt de welbekende winterdip om de hoek kijken (ooit afgevraagd waarom we in de winter zo moeilijk wakker kunnen worden – en blijven?).

Controversieel gedrag

Hoewel steeds meer studies dit bewijzen en onderbouwen met talloze cijfers, lijkt de mens zich steeds minder in daglicht te begeven: dag in dag uit bevinden we ons op kantoor, in gebouwen waar grote TL buizen ons voorzien van kunstmatig licht en duiken we thuis voor de buis of achter onze computerschermen. Om vervolgens ’s avonds het bed in te duiken en dezelfde routine dag in dag uit weer te herhalen.

Winterblues

De eerder genoemde winterdip wordt onder meer veroorzaakt door een tekort aan daglicht. Onze biologische klok loopt daarom al snel niet meer gelijk met het dag- en nachtritme, met gevolgen als vermoeidheid en neerslachtigheid. Depressies liggen hierdoor op de loer, zeker wanneer u hier gevoelig voor bent.

Haal daglicht naar binnen

Door daglicht in huis te halen zorgt u er al voor dat u een groot gedeelte van uw dag doorbrengt in natuurlijk daglicht. Door de aanschaf van een serre koopt u niet alleen extra woonruimte, u krijgt een ruimte met maximaal daglicht. Dit in tegenstelling tot een stenen uitbouw waardoor u voor iedere meter uitbouw een meter aan lichtinval moet inleveren.

Kwaliteit van het leven is niet uit te drukken of te meten in geld. Vooral wanneer u een dagje ouder wordt heeft flinke portie daglicht een positief effect op uw afweersysteem. Een serre zorgt dus niet alleen voor meer wooncomfort, het vergroot óók uw levenslust!