Even geduld a.u.b...

Belastingvrij schenken aan uw kind - 2016

Nu het belastingplan 2016 zeer waarschijnlijk doorgevoerd wordt is het misschien interessant om eens te kijken naar de mogelijkheden voor de financiering van uw serre. Met name de vrijstellingen die gelden voor ouders die aan hun kinderen willen schenken, kunnen een aardig voordeel opleveren. Zeker als u het over de jaren heen gaat bekijken.

In 2016 geldt binnen de schenkbelasting een éénmalige vrijstelling van € 52.752,- voor een schenking in verband met de verwerving of verbouwing van de eigen woning. De aanschaf van een serre, al dan niet in combinatie met bouwkundig werk valt mede onder het begrip eigen woning. Voor het bedrag dat onder deze vrijstelling valt kunt u natuurlijk een prachtige uitbouw middels een serre realiseren. Bijkomende voorwaarde is wel dat de vrijstelling alleen geldt voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Per kind kan maar één keer gebruik gemaakt worden van de vrijstelling.

 

Per 1 januari 2017 wordt de vrijstelling 'belastingvrij schenken 2016 kind' structureel verhoogd tot € 100.000,- waarbij het ook niet meer uitmaakt van wie u het geld ontvangt, zolang de ontvanger maar tussen de 18 en 40 jaar is. Hiermee worden de mogelijkheden dus nog verder verruimd.

 

Naast het 'verrijken' van een kind kan belastingbesparing een belangrijke reden zijn om over te gaan tot een schenking. Door te schenken binnen de kaders die hierboven genoemd zijn hoeft de ontvanger geen schenkbelasting te betalen. Daarnaast verkleint de schenker zijn vermogen, waardoor zeer waarschijnlijk minder vermogensbelasting in box 3 betaald hoeft te worden. En u denkt er liever misschien niet aan, maar bij overlijden betalen de erfgenamen minder erfbelasting over een kleiner vermogen.

 

Graag geven wij middels een rekentool aan wat uw voordeel kan zijn bij een schenking onder de vrijstelling eigen woning, in dit geval voor de aanschaf van een serre van € 50.000,-.

 

Stel: Verbouwing inclusief aanschaf serre bedraagt € 50.000,- dan is de besparing voor de ouders (maximaal) € 600,-, voor het kind zelfs € 1.250,-! Bij stijgende rente wordt dit voordeel voor het kind alleen maar groter.

 

Daarnaast bespaart het belastingvrij schenken aan uw kind wellicht extra kosten voor notaris, bank, taxatie etc.

 

Bereken het belastingvoordeel:

 

Berekenen

 

Rekenvoorbeeld:

Jaarlijkse besparing ouders: € {{ ouder }}
Besparing op financieringslast kind: € {{ kind }} per jaar*

*Gerekend met een hypotheekrente van 2,5%